Ово је страница из претходне године.
Све о упису у школску 2024/2025. годину погледајте на страници https://upis.vhs.edu.rs/

Све о упису у школску 2024/2025. годину погледајте на страници https://upis.vhs.edu.rs/
Подаци који следе на овој страници су из 2023. године.
КОНАЧНА РАНГ ЛИСТА за упис на мастер студије у другом уписном року је овде.
Прелиминарна ранг листа за упис на мастер студије у другом уписном року је овде.
Други уписни рок за МАСТЕР СТУДИЈЕ
На основу термина објављених у Конкурсу, пријављивање кандидата је 2. и 3, октобра од 9 до 15 часова. Заинтересовани треба да приложе:
- пријаву (на прописаном обрасцу Академије – добија се у школи)
- фотокопију дипломе (или уверење о завршеним претходним студијама ако
диплома није издата), - фотокопију додатка дипломе (или уверење о положеним испитима ако
додатак дипломе није издат), - извод из матичне књиге рођених
- 6.000 динара за трошкове конкурса (плаћа се према упутству које даје школа)
Шта је све потребно за упис видите на овом линку.
Листа кандидата са оствареним поенима на пријемном је овде.
Сви су испунили услов за упис.
Решења тестова рађених у трећем уписном року:
– Енглески језик
– Куварство
– Социологија
– Општа информисаност
Полагање пријемних испита у трећем уписном року је у:
– понедељак 25.септембра у 9 часова (Тест 2 и Тест 3)
– уторак 26. септембра (Тест 1) такође у 9.
На полагање понесите личну карту, потврду (где се види број пријаве и шта полажете), доказ о уплати трошкова конкурса и бар две оловке. Кандидати који полажу практични испит из куварства треба да понесу униформу. Ако је немају, добиће од школе.
По завршетку другог рока за упис у прву годину основних струковних студија констатовано је да нису попуњена сва места одобрена акредитацијом студијских програма тако да је расписан КОНКУРС ЗА УПИС у трећем уписном року.
Текст конкурса за основне струковне студије прочитајте овде.
Конкурс за други уписни рок на мастер струковне студије је овде.
УНИФОРМЕ ЗА СТУДЕНТЕ
Студенти наше школе морају имати униформу у зависности од студијског програма. У понедељак, 11. септембра од 9 до 15 часова, студенти ће у просторијама школе моћи да одаберу одговарајућу величину и да уплате прву рату (плаћа се у две једнаке рате).
Обавештење се односи на све студенте који нису одабрали униформу, било да су се уписали раније или се уписују тога дана.
Погледајте детаљније на следећим линковима:
– за гастрономе
– за хотелијере и рестотатере
ЛИСТА ПРИЈАВЉЕНИХ КАНДИДАТА је овде. Обавезно проверите податке!
По завршетку првог рока за упис у прву годину основних и мастер струковних студија констатовано је да нису попуњена сва места одобрена акредитацијом студијских програма тако да је расписан…
КОНКУРС ЗА УПИС у другом уписном року
- Основне струковне студије (после завршене средње школе)
- Мастер струковне студије (после завршених основних струковних студија
На основу примљених докумената Академија прикупља и користи неопходне личне податке студента у скалду са Законом о заштити података о личности. Прочитајте шире обавештење овде.
Практично знање за твоју сигурну будућност
На овом сајту можете наћи све битне информације о Високој хотелијерској школи, предлажемо да их погледате како бисте стекли ширу слику о школи у којој ћете, надамо се, провести наредне три незаборавне године. Питања има много, преузмите доње брошуре јер се у њима налазе и одговори на најчешће постављана питања. Пажљиво погледајте све материјале јер све је важно.
ЗАШТО ВИСОКА ХОТЕЛИЈЕРСКА?
Иван Виторовић, директор компаније „Мона хотел менаџмент“, говори о томе шта је важно приликом доношења одлуке избору будућег образовања. Погледајте видео запис.
УСЛОВ ЗА УПИС
На студијске програме основних струковних студија Хотелијерство, Ресторатерство и Гастрономија:
- завршена средња школа и
- пријемни испит.
На студијски програм мастер струковних студија Мемаџмент у угоститељству
- завршене основне студије из образовно-научног поља друштвено-хуманистичких наука
- пријемни испит
КОНКУРСНА ДОКУМЕНТАЦИЈА
Предаја докумената за конкурс на основне студије ће бити 31. августа и 1. септембра. Приликом конкурисања у школу треба донети следећа оригинална документа и обичне (неоверене) фотокопије. За основне студије (први степен високог образовања, после завршене средње школе) потребно је донети:
- сва сведочанства из средње школе
- диплому из средње школе
- извод из матичне књиге рођених
- уверење о држављанству не старије од 6 месеци
- попуњену пријаву на конкурс (добија се у школи – види пример)
Оригинална документа се дају на увид а фотокопије задржава школа и не враћа их. Детаљније видите на овом линку.
Кандидати могу извршити пријаву и путем интернета у ком случају скенирана документа шаљу кроз апликацију која је активна од 25. јула. Линк је овде.
За мастер струковне студије (други степен високог образовања, после завршених основних струковних студија) потребно је 2. или 3. октобра донети:
- Диплому* (или Уверење) о завршеним основним струковним студијама (где се види
обим од 180 ЕСПБ, просечна оцена, година уписа и датум завршетка студија) - Додатак дипломи (или уверење о положеним предметима)
- Уверење о држављанству – само ако сте држављанин Републике Србије или
Путну исправу (пасош) – само ако нисте држављанин Републике Србије.
Оригинална документа се дају на увид а фотокопије задржава школа и не враћа их. Детаљније видите на овом линку.
ШКОЛАРИНА
Студенти који се у првој години не упишу на терет буџета могу да се упишу као самофинансирајући студенти у складу са Коначном ранг листом за упис. Годишња школарина зависи од уписаног студијског програма и износи:
- Хотелијерство 75.000,00 динара
- Ресторатерство 81,000,00 динара
- Гастрономија 98.100,00 динара
- Мемаџмент у угоститељству 120.000,00 динара
Школарина се може плаћати на рате.
Кратку брошуру са најважнијим информацијама о школи прочитајте овде.
Најчешћа питања и одговоре погледајте овде.
МЕРИЛА ЗА ФОРМИРАЊЕ РАНГ ЛИСТЕ КАНДИДАТА
Избор кандидата врши се на основу следећих мерила:
I – Општег успеха из средње школе кojи се вреднује и израчунава у бодовима, на следећи начин: Саберу се просечне оцене за сваки разред које су наведене на сваком сведочанству (од 2,00 до 5,00) и добијени збир се помножи са два. Уколико је на сведочанству просечна оцена написана са више децимала, врши се заокруживање на две децимале. По овом основу кандидат може остварити најмање 12 а највише 40 бодова.
II – Успеха на пријемном испиту кojи се вреднује у бодовима оствареним решавањем три теста: – за тест из страног језика од 0 до 30 бодова, – за други изборни предмет од 0 до 20 бодова и – за практични испит или тест информисаности од 0 до 10 бодова. По овом основу кандидат може остварити највише 60 бодова.
Кандидат који је као ученик завршног разреда средње школе освојио једно од прва три појединачна места на Републичком такмичењу које организује Министарство просвете или на међународном такмичењу, не полаже пријемни испит из тог предмета и за њега добија максимални број бодова.
На основу наведених мерила добија се укупан број бодова (највише 100) који служи као критеријум за формирање РАНГ ЛИСТЕ кандидата. Ранг листа је сложена по броју остварених бодова, од највећег до најмањег, тако да ће се на првом месту наћи кандидат који је по поменутим мерилима остварио највећи број бодова.
ПРИЈЕМНИ ИСПИТИ ЗА УПИС
Други испит зависи од студијског програма за који се конкурише. Максималан број бодова на тесту је 20.
За студијски програм ХОТЕЛИЈЕРСТВО полаже се један од следећа четири:
За студијски програм РЕСТОРАТЕРСТВО полаже се један од следећа четири:
За студијски програм ГАСТРОНОМИЈА обавезно се полаже
ТРЕЋИ испит такође зависи од студијског програма за који се конкурише. Максималан број бодова на овом тесту је 10.
За студијски програм РЕСТОРАТЕРСТВО трећи је практични испит из УСЛУЖИВАЊА. Оцењују се следеће категорије (до 2 бода по свакој):
- лична хигијена са хигијеном рада, приступ и став
- организација и техника радних процеса
- култура опхођења и понашања
- опште вештине на радном месту
- завршни радови и операције
За студијски програм ГАСТРОНОМИЈА последњи је практични испит из КУВАРСТВА. Оцењују се следеће категорије (до 2 бода по свакој):
- лична хигијена са хигијеном рада, приступ и став Под приступом и ставом се подразумева како се кандидат односи према радном месту / простору где обавља практични задатак, затим положај тела, однос према алату, намирницама, прелазак на следећу радну операцију.
- организација и техника радних процеса
- препознавање животних намирница и њихова примена
- опште вештине на радном месту
- завршни радови и операције Под завршним радовима и операцијама се подразумева како се кандидат односи према радном месту на коме је претходно обављао радне операције, како је поспремио иза себе намирнице, алате, радне даске и друго посуђе које је користио, хигијенски став и поштовање HACCP.
За практични испит из КУВАРСТВА кандидати треба да понесу униформу. Уколико је немају, школа ће им исту обезбедити за овај испит.