Такмичења сомелијера

Аника Манојловић, студент Одсека Висока хотелијерска школа, смер Ресторатерство, од 2019. госине носилац је дипломе за сомелијере Међународног удружења сомелијера (Association de la Sommellerie Internationale – ASI). 

Полагање испита за стицање ове престижне дипломе организује се једном годишње, у исто време за цео свет. Испиту могу приступити сомелијери широм света који су чланови националних удружења у својим земљама, огранцима удружења  ASI. 

Аника је 2019. године освојила треће место на Такмичењу у познавању пенушавих вина одржаном у хотелу Hyatt Regency у Београду, у организацији Удружења сомелијера Србије – SERSA. Такмичење се састојало из писаног испита и практичних задатака у којима је било потребно показати вештину отварања и послуживања пенушавих вина, дегустирати вина „на слепо“, направити упаривање са храном, али и равномерно расточити пенушаво вино од 1,5 л у 23 чаше.

Пред Аником је још један изазов – бориће се за титулу најбољег сомелијера Србије на предстојећем такмичењу које ће се одржати 18. јула 2020. године.