САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ
Наставно-научно веће Академије струковних студија Београд (АССБ) је на седници одржаној 17.12.2024. године у 14.30 часова, подржало захтеве својих студената који су нам достављени након одржаних студентских пленума.
АССБ као високошколска институција свесна значаја и улоге коју има у друштву, а чији су се свршени студенти показали у бројним кризним ситуацијама, свој рад заснива на академском и стручном интегритету, поштујући достојанство професије, у оквиру својих надлежности и одговорности.
АССБ подржава и увек ће подржавати право својих студената на слободу мишљења и изражавања, укључујући и критичко мишљење као неотуђиви део права појединца, нарочито у академској заједници и легитиман начин изражавања протеста. У овом тренутку студенти АССБ су одлучили да то своје право користе блокадом наставног процеса (предавања и вежби у школи и на наставним базама).
Сматрамо да ниједан студент не треба и не сме да сноси последице због активног учешћа у блокади, уз услов да се блокада одвија мирно, без конфликта са професорима, сарадницима, запосленима и другим студентима у АССБ и уз дужну пажњу према имовини установе.
Наставници и сарадници АССБ ће у ванредним околностима блокаде бити на располагању студентима. У периоду трајања блокаде наставно особље ће користити електронске платформе за објављивање свих материјала и садржаја, који студентима могу бити од помоћи, како би у у одсуству наставе касније испунили своје испитне и друге обавезе.
Такође, наглашавамо да наши студенти, у овој ситуацији, неће бити изложени било каквим санкцијама које би нарушиле њихову академску аутономију.
АССБ ће наставити да својим академским радом буде узор својим студентима, као и широј јавности.
Руководство Академије струковних студија Београд
Планирани колоквијуми се неће држати док не објавимо нови план
Одобрене теме завршних радова:
Катедра за ресторатерство и стране језике
Катедра за хотелијерство и опште предмете
Катедра за гастрономију и стручне предмете
РАДНА СУБОТА
Четрнаестог децембра ће бити радна суботa. Предавања и вежбе ће се изводити по распореду за понедељак јер се одрађује 6. јануар.
Гостујући предавач на предмету мастер студија Менаџмент догађаја (четвртак, 12. децембра у 17:30) биће Милица Божанић, директор Српске Филмске Асоцијације. Она ће говорити о свим специфичностима и форматима организације конференције ЦГА од 2017. до данас. За додатне информације ana.aleksic@vhs.edu
Распоред испита за децембарски рок је овде. И даље има студената који пријављују испите које не могу да полажу у овом року. Све такве пријаве су уклоњене. Биће уклоњене и све пријаве за које није извршена уплата.
Резултати испита из децембарског рока код проф. Милене Вукић су овде.
У среду 11. децембра Марко Ђерић, шеф кухиње београдског ресторана Лангуст (Langouste), одржаће мастер клас у кабинету за гастрономију од 10:00-12:30.
РАДНА СУБОТА
Тридесетог новембра ће бити радна суботa. Предавања и вежбе ће се изводити по распореду за петак јер се одрађује 3. јануар.
ДЕЦЕМБАРСКИ ИСПИТНИ РОК
Активирана је пријава испита за децембарски испитни рок. Рок за пријаву (и плаћање) испита је среда, 27. новембар. У овом року не могу се полагати испити за које се изводи настава у зимском семестру. Ваља се подсетити упутства како би се предупредиле неуспеле пријаве.
Резултати испита из новембарског рока код проф. Милене Вукић су овде.
Студентима који су предали тражену документацију за студије уз рад урађене су Одлуке којима се то одобрава. Могу их преузети од уторка (26. XI) до суботе (30. XI) од 9 до 13 часова у канцеларији број 2 (на првом спрату) код колеге Стефана Секулића.
Обавештавају се студенти да ће, у четвртак 21. XI, генерални директор београдског хотела Хилтон господин Александар Василијевић, одржати гостујуће предавање у нашој школи. Предавање ће бити одржано у амфитеатру, са почетком у 11.15 ч. Позивају се заинтересовани студенти да присуствују предавању.
Блок вежбе број 1 из предмета Менаџмент догађаја на мастер студијама
Организација догађаја Нови Божоле (Beaujolais nouveau), клијент Француска привредна комора у среду (20. новембра) долазак од 15h, почетак догађаја 19:30h.
Обавезна је пријава на ana.aleksic@vhs.edu.rs
Поштоване колегинице и колеге, ова информације се односи на групу која је прва полагала колоквијум из Пословних комуникација. Дакле, већински непарни индекси.
Молим вас да ОБАВЕЗНО дођете лично сутра у пола 12 на упис бодова у амфитеатар (после предавања из енглеског језика). Понесите телефоне на којима сте радили колоквијуме ради евидентирања потенцијалних неправилности.
Хвала на разумевању и веома је битно да се сви појавите сутра. Срдачно вас поздрављам,
Петар Минић
Распоред за мастерклас италијанског шефа Стефано Кароте погледајте овде.
Одобрене теме завршних радова:
– Катедра за гастрономију и стручне предмете
– Катедра за хотелијерство и опште предмете – основне и мастер струковне студије
Позивају се заинтересовани студенти са студијског програма Гастрономија да се пријаве за мастерклас италијанског шефа Стефано Кароте.
Формираће се две групе од по 15 студената.
Прва група ће вежбе имати у понедељак 18. XI од 9:30 до 12:30, уторак 19. XI од 12:30 до 15:30 и среду 20. XI од 9:30 до 12:30.
Друга група ће вежбе имати у понедељак 18. XI. од 12:30 до 15:30, среду 20. XI од 12:30 до 15:30 и четвртак 21. XI од 12:30 до 15:30.
Првенство ће имати студенти који се раније пријаве. Студенти се могу пријавити попуњавањем формулара на следећем ЛИНКУ.
Распоред испита за новембарски рок је овде. Има нових измена!
Уклоњене су пријаве које нису биле у складу са упутством.
Објављена је бодовна листа за смештај у студентске домове. Погледајте у Студентски кутак/Домови, стипендије, кредити
Државни празник Дан примирја у Првом светском рату обележава се у понедељак, 11. новембра тако да тог дана школа неће радити. Уторак (12. новембар) је радни дан.
Резултати колоквијума у зимском семестру:
– Иновативно предузетништво у угоститељству
– Методологија истраживачког рада
– Менаџмент људских ресурса
– Оперативни менаџмент у угоститељству
– Националне гастрономије (III колоквијум и предиспитни поени)
– Анализа података
– Пословно право
– Гастрономија 1 (II колоквијум)
– Француски језик 1
– Гастрономски менаџмент (II колоквијум)
– Планирање менија (II колоквијум)
– Пословни енглески језик 1, 3 и 5 (парни индекси) – ПОПРАВНИ
– Пословни енглески језик 5 (парни индекси)
– Пословни енглески језик 1 (парни индекси)
– Рачуноводство хотелских предузећа
– Француски језик 3 и 5
– Технологија хране и пића
– Националне гастрономије (II колоквијум)
– Пословни енглески језик 1 (непарни индекси)
– Пословне комуникације
– Немачки језик 3
– Руски језик 1
– Немачки језик 5
– Гастрономски менаџмент
– Планирање менија
– Пословни енглески језик 5 (непарни индекси)
– Руски језик 3
– Руски језик 5
– Немачки језик 1
– Гастрономија 1
– Националне гастрономије
Омогућен је приступ на е-сервис студентима који га до сада нису имали (или су имали па су га закључали). Молимо вас да не показујете креативност у смишљању података за приступ јер су они дефинисани упутством (види у Студентски кутак/Упутства за е-сервс/Приступ).
Еразмус отворени дан
Дан Еразмуса у одсеку Висока хотелијерски школа за студенте ће бити одржан у среду 6.11. са почетком у 11:30 часова, док ће за запослене бити одржан са почетком у 12:15 часова.
Уводни час из предмета Примењена гастрономска естетика – кувари, одржаће се у уторак 05.11.2024. године са почетком у 13:00 сати, у сали број 7. За све информације обратити се предметном наставнику на мејл danijela.stojanovic@vhs.edu.rs
Пријава испита за новембарски рок биће омогућена током четвртка и петка тј. 31.10. и 01.11. Линк за пријаву је овде а рок почиње 4. новембра. Молимо вас да прочитате упутство за пријављивање испита. У овом року не могу да се пријаве испити за предмете из којих се изводи настава.
РАДНА СУБОТА
Другог новембра ће бити радна суботa. Предавања и вежбе ће се изводити по распореду за уторак јер се одрађује 31. децембар.
Радна субота не важи за Курс кинеске кухиње.
Ове недеље НЕЋЕ бити предавања из предмета Ресторатерски менаџмент, надокнада ће бити 6. новембра од 08:00 (следећег четвртка) .
Делта холдинг представља програм Млади лидери у уторак, 29. октобра у 09:30 у сали 4.
Ове недеље ће предавања из предмета Изградња и опремање хотелских објеката, уместо у среду, бити у четвртак од 09:30.
Други круг уписа у другу или трећу (односно обнову прве или друге) је после завршетка рока. Термине погледајте овде. Водите рачуна да не пропустите овај рок. На упис не мора да се дође лично.
Има још места за курс кинеске кухиње. Уколико је још неко заинтересован нека дође у уторак, 29. октобра у 08:45 часова. Тестирање из енглеског језика, чије је познавање неопходно за похађање курса, обавиће се у амфитеатру.
НАПОМЕНА: Студенти који су прошле године похађали овај курс као и студенти који су ове године били на студијском путовању у Кини не могу похађати курс (па не треба да долазе на тестирање).
Почео је курс кинеске кухиње. Полазници су подељени у две групе а распоред по групама је овде.
На курс Кинеска кухиња примљени сви студенти који су приступили полагању теста из Енглеског језика. Ако вас занимају резултати теста, ево их овде.
Координатор за стручну праксу Бојана Бјелић биће ангажована на Сајму образовања од 21. до 25. октобра, стога тих дана можете доћи у терминима од 10 до 13 часова како бисте предали документацију за студентске кредите, стипендије, домове и остала питања.
Последњи рок за упис продужене завршне године (апсолвентског стажа) је у понедељак и уторак (21. и 22. октобра).
Захваљујемо се свим заинтересованим студентима који су узели учешће на јучерашњем тесту из гастрономије. Студенти који су изабрани за одлазак на такмичење у Шпанију су Матеа Таубнер и Ђорђе Ђорђевић. Наведени студенти ће бити обавештени о даљим радним активностима у кабинету које ће водити шеф Ченг Лијан.
Расписан је Конкурс за студирање по ДУАЛНОМ моделу за студенте који су уписали прву годину. Текст конкурса погледајте овде. Пријављивање је од 16. до 23. октобра од 9 до 14 часова у канцеларији за стручну праксу – Бојана Бјелић (канцеларија број 2 на првом спрату).
Позивају се студенти гастрономије који су били на студијском путовању у Кини а који су заинтересовани да учествују на гастрономском такмичењу из области кинеске кухиње које ће се одржати у Мадриду (Шпанија) крајем новембра да дођу на тестирање у среду, 16. октобра у 10:00 у Кабинет за гастрономију.
Обавештавају се студенти да ће нови циклус факултативних вежби из области кинеске гастрономије започети следеће недеље. Вежбе ће изводити гостујући професор Ченг Лијан из партнерског колеџа Ђеђанг из Ханџоа (Кина). Вежбе ће бити једном недељно током целог семестра. Заинтересовани студенти могу се пријавити на мејл administracija@vhs.edu.rs до четвртка у поноћ. Иницијални састанак са професором Ченгом биће у петак 18. октобра у 10:00 у сали 7.
Одобрене теме завршних радова:
Катедра за гастрономију и стручне предмете
Катедра за хотелијерство и опште предмете
Катедрa за ресторатерство и стране језике
Објављен је распоред наставе и распоред група за вежбе који важи од понедељка, 14. октобра. Погледајте у Студентски кутак/Распоред наставе.
Предмет Примењена гастрономска естетика је Обавезан у овом семестру али студенти треба да се определе да ли ће га похађати у области кулинарства или посластичарства. Молимо све студенте да на овом линку одаберу жељену област. Учините то ОДМАХ како би могао да се направи распоред за вежбе. Наставник ће потом извршити проверу и објавити распоред.
Пријава је закључена, ово је РЕЗИМЕ: Некоме је ОДМАХ после два дана а неки не знају да је наведени предмет у ТРЕЋОЈ години.
Обрађени су сви приговори на рангирање а они су се односили на неуписане оцене. Молимо студенте да убудуће после сваког испитног рока провере да ли су им унете оцене а не да чекају последњи час као што је то било ове године.
На листама нема студената који нису остварили 37 ЕСПБ јер немају услов за упис у наредну годину студија. Они могу да у Октобру 2 полажу не би ли стекли услов.
Студенти који су у 2023/2024 остварили минимум 48 ЕСПБ имају услов да се рангирају за буџет. На коначним ранг листама назначено је ко је од њих стекао право да се упише на терет буџета а редослед је одређен бројем поена.
Студенти који су уписани по афирмативним мерама нису на овим листама.
Коначне ранг листе за упис у другу годину:
Хотелијерство – Ресторатерство – Гастрономија – Мастер
Коначне ранг листе за упис у трећу годину:
Хотелијерство – Ресторатерство – Гастрономија
У току је упис у другу и трећу годину студија за студенте који су стекли услов. Детаље прочитајте овде. МОЛИМО ВАС, немојте долазити на шалтер уколико нисте све припремили јер тако утичете на процес рада. За све што бисте дошли да питате сами можете да нађете одговор на Студентском сервису и сајту школе.
Рангирање за упис у другу и трећу годину студија
Погледајте одговарајуће листе и проверите обрачун поена. Како се рачунају поени видите овде. На листама неће бити сви студенти већ само они који су стекли услов за упис у наредну годину студија (имају бар 37 ЕСПБ из ове).
Уколико има приговора упутите их на мејл studentska@vhs.edu.rs али обавезно образложите шта није у реду. Приговоре можете упутити у уторак (8. октобар).
Упис у другу годину:
Хотелијерство – Ресторатерство – Гастрономија – Мастер
Упис у трећу годину:
Хотелијерство – Ресторатерство – Гастрономија
Коначна ранг листа објављује се у среду.
О смештају у домове, стипендијама и кредитима погледајте овде.
СТУДИРАЊЕ УЗ РАД – последњи позив!
Студенти који су запослени и желе да у школској 2024/2025. години студирају по моделу студирање уз рад, треба да доставе уговор о раду и одговарајућу потврду (модел обрасца преузмите овде). Образац је потребно да попуни и овери послодавац. Уговор и образац студент треба да достави до 14. октобра у канцеларију за стручну праксу (кабинет број 2 на првом спрату).
Обавештење за студенте ПРВЕ године студија.
Свечани пријем студената одржаће се у понедељак, 30. септембра по следећем распореду:
– Хотелијери у 10:00 часова у амфитеатру
– Ресторатери у 10:00 часова у амфитеатру
– Гастрономи у 12:00 часова у амфитеатру
После церемоније, биће подељене униформе оним студентима који су их отплатили.
Настава почиње 1. октобра по овом распореду.
Огласна табла из летњег семестра школске 2023/2024. је овде.