Активирана је пријава испита за Мајско-јунски рок. Линк за пријаву у новој апликацији је овде. Испитни рок почиње у петак, 27. маја.
Студенти који уписују оцену из немачког језика могу то учинити у петак, 27. маја од 8:30. Исто важи и за оне који желе да полажу немачки пре рока.

Пријављивање је једноставно. након приступа, у менију одаберите Пријава испита, изаберите шта све желите да полажете и кликните на сачувај.
Објављена је ранг листа на основу које се, по одлуци Наставно-стручног већа Академије, на стручну праксу у наставној бази из иностранства може упутити највише 20% најбоље рангираних студената од укупног броја пријављених студената по студијским програму и години студија који су као прву жељу ставили наставну базу из иностранства.
ВАЖНО: Ово није листа са потврђеним местима за обављање праксе! Ту листу ћемо објавити након што представници наставних база доставе спискове којима потврђују који студенти могу да обаве праксу код њих.
Пријава стручне праксе за школску 2021/2022. годину ће се обавити путем интернета. Како би се олакшала расподела студент мора да пријави ПЕТ места на којима би желео да ради праксу.
Рок за пријаву је продужен и истиче у уторак 17. маја (дакле, истекао је) а линк за пријаву је овде.
ВАЖНО: Студенти који нису попунили CV морају то учинити до истека рока за пријаву.
Рок за пријаву је ИСТЕКАО.
Рок је био продужен како би они, који су грешили у пријави, грешке исправили. То нису учинили сви тако да је њихов одлазак на праксу упитан.
Објављена је и бодовна листа свих студената по годинама студија. Ова листа је битна због утврђивања редоследа студената за одабир жељене праксе, јер ће, по одлуци Наставно-стручног већа, праксу ван територије Републике Србије моћи да обавља 20% од укупног броја студента сваког студијског програма и године студија.
Док не поставимо линк, молимо Вас да проверите:
• да ли су Вам унете све оцене на е-сервису, закључно са априлским испитним роком
• да ли Вам је добро израчунат број бодова у бодовној листи.
Како се израчунава погледајте овде а линкови на листе су по годинама – прва година – друга година – трећа година.
Рок за приговор на бодове је истекао, било је неколико оправданих и исправке ће се видети у понедељак среду (јер је рок за пријаву продужен до уторка).
Ранг листа ће бити објављена након што истекне рок за пријаву жељених места за праксу.
Поправни колоквијуми из енглеског код проф. Милошевића одржаће се у понедељак, 30. маја у сали 7:
– Пословни енглески језик 1, 2 и 5 у 09:00 часова
– Пословни енглески језик 3 и 4 у 10:30 часова
Остварни поени из предмета Гастрономија 2
(студенти који немају услов за полагање у јунском року имаће поправни колоквијум у септембру)
Поени за семинарске радове из предмета Основи гастрономије.
Остварени поени из предмета Менаџмент смештаја
Остварени поени из предмета Основи хотелијерства
– Ресторатери
– Гастрономи
Поправни колоквијуми из предмета Руски језик одржаће се у среду, 25. маја од 11:00 у амфитеатру
Поправни колоквијуми из предмета Француски језик одржаће се у среду, 25. маја од 11:00 у сали 7. Обавезна је пријава на имејл професора у коме треба да напишете који француски и који колоквијум полажете.
Резултати колоквијума у летњем семестру:
– Информатика у хотелијерству (надокнада) – ново!
– Санатарна заштита и безбедност у хотелијерству
– Менаџмент квалитета у хотелијерству
– Пословни енглески језик 2 (хотелијери)
– Пословни енглески језик 4 (гастрономи)
– Предузетнички менаџмент
– Међународни ланци у хотелијерству
– Пословни енглески језик 2 (гастрономи – непарни индекси)
– Пословни енглески језик 4 (хотелијери)
– Посластичарство са пекарством 1
– Исхрана
– Основи гастрономије
– Хотелски маркетинг
– Француски језик 2
– Глобализација у хотелијерству
– Информатика у хотелијерству
– Руски језик 2 (други колоквијум)
– Руски језик 4 (други колоквијум)
– Гастрономија 2 (трећи колоквијум)
– Методика наставе стручних предмета
– Пословни енглески језик 2 (гастрономи – парни индекси)
– Пословни енглески језик 2 (ресторатери)
– Пословни енглески језик 4 (ресторатери)
– Немачки језик 2
– Немачки језик 4
– Пословни енглески језик 4 (хотелијери) – други колоквијум
– Организација рада у хотелијерству
– Основи хотелијерства (ресторатери)
– Основи хотелијерства (гастрономи)
– Пословни енглески језик 2 (гастрономи-непарни индекси)
– Основи гастрономије
– Креативна гастрономија
– Гастрономски производи (други колоквијум)
– Пословни енглески језик 4 (гастрономи)
– Пословни енглески језик 2 (хотелијери)
– Санитарна заштита и безбедност у хотелијерстви
– Гастрономија 2 (други колоквијум)
– Исхрана
– Масовна исхрана
– Међународни хотелски ланци
– Менаџмент смештаја
– Пословне финансије
– Руски језик 2
– Француски језик 2, 4
– Пословни енглески језик 4 (хотелијери)
– Пословни енглески језик 4 (ресторатери)
– Пословни енглески језик 2 (ресторатери)
– Пословни енглески језик 2 (гастрономи-парни индекси)
– Немачки језик 2
– Руски језик 4
– Гастрономски производи
– Немачки језик 4
– Гастрономија 2
Резултати поправних колоквијума:
– Пословни енглески језик 1, 3 и 4 (проф. Јована Николић)
– Технологија хране и пића
– Националне гастрономије
– Пословни енглески језик 2 (ресторатери)
– Пословни енглески језик 2 (гастрономи-парни индекси)
– Креативна гастрономија (први поправни)
– Немачки језик 2
– Немачки језик 1, 3, 5
– Немачки језик 4
– Француски језик (април)
– Гастрономија 2
– Руски језик 1
– Руски језик 2
– Руски језик 3
– Руски језик 4
– Руски језик 5
– Француски језик (март)
– Технологија хране и пића
– Немачки језик
– Пословни енглески језик (проф. Јована Николић)
Поене остварене на семинарским радовима из предмета Информатика у хотелијерству погледајте овде.
Упис предиспитних поена из предмета Менаџмент смештаја (за студенте који су исте извршили) одржаће се у четвртак, 19. маја у 10:00 сати у сали 1 .
ПРОДУЖЕЊЕ КОНКУРСНОГ РОКА
Конкурсни рок за мобилност у сврху студирања у програмским земљама у оквиру програма ЕРАЗМУС+ КА131 се продужава до петка 20. маја у 15 часова, за студенте Одсека Висока туристичка и Висока хотелијерска школа на Универзитету у Бамбергу или Универзитету у Сплиту. Услови за конкурисање остају исти (линк). Наредни конкурс за мобилност студената из програма ЕРАСМУС+КА131 ће бити расписан у октобру.
За више информација пишите на erasmus@assb.edu.rs и погледајте презентацију о Еразмус инфо дану одржаном 11. маја.
Студенти који за мајско-јунски рок пријављују испит из предмета Примењена гастрономска естетика (кувари) потребно је приступне радове пошаљу на корекцију најкасније до 20. маја 2022. године, а одобрене радове у штампаном облику, као и списак намирница за практичан део испита, донесу предметном наставнику до четвртка 26. маја 2022. године у термину консултација. Радови који пристигну након наведеног рока неће бити разматрани.
Вежбе из предмета Међународни ланци у хотелијерству ће бити у хотелу Фалкенштајнер Булевар Михаила Пупина 10К (Нови Београд) са почетком од 13:30. Окупљање је 15 минута раније испред хотела.
Упис поена за Немачки језик 4 је у понедељак (16.мај) од 15:00 до 15:30. Ко није у могућности може и у уторак (17.мај) у 12 часова.
За Немачки језик 2 термин је у среду (18. мај) од 08:30.
Поправни колоквијуми из енглеског језика за студенте којима предаје проф. Михаела Лазовић одржаће се у уторак, 17. маја у 8:15 у амфитеатру.
Поправни колоквијуми из енглеског језика за студенте којима предаје проф. Јована Николић одржаће се у среду, 18. маја у 8:00 у амфитеатру.
Поправни колоквијум из предмета Социологија одржаће се у среду, 18. маја у 09:00.
Поправни колоквијум из предмета Креативна гастрономија одржаће се у среду, 18. маја у 10:30
Поправни колоквијум из предмета Националне гастрономије одржаће се у четвртак, 19. маја у 12:15.
Поправни колоквијум из предмета Гастрономија 2 одржаће се у четвртак, 19. маја у 18:00 у амфитеатру.

Наш бивши студент Зоран Стојановић из винарије Матаљ, одржаће у четвртак, 19. маја, са почетком од 14 часова у Амфитеатру, Bar master class студентима одсека Висока хотелијерска школа.
Предавање ће имати за теме опште поделе барова, барску опрему и чаше, безалкохолна пића (кафе, чајеви, сокови и сирупи), алкохолна пића (дестилати), цигаре (сервис и упаривање са пићем), ферментисана пића (пива и вина), упаривање хране и вина.
Позивају се заинтересовани студенти да присуствују предавању.
Испит из предмета Примењена гастрономска естетика код проф. Слободана Чавића који није био одржан за мартовски рок , одржаће се у петак 13. маја у 16:00 у Кабинету за посластичарство.
ВАЖНО! Нека дођу и студенти који су пријавили овај испит и за априлски рок како би добили оцену пре закључења пријаве за праксу!
Виртуелни ЕРАЗМУС+ инфо дан је 11. маја. Детаљније прочитајте овде.
Поправни колоквијум(и) из предмета Технологија хране и пића одржаће се 12. маја у 11:30 у сали 1.
ОВЕРА СЕМЕСТРА
Овера летњег семестра обавиће се од 16. до 18. маја.
За оверу је потребно да:
– је оверен претходни семестар
– су прикупљени потписи из овог семестра
– су извршене све уплате за школарину
– је извршена уплата накнаде за оверу семестра
Ко не овери семестар неће моћи да пријављује испите.
Детаљније се информишите овде.
КОНКУРС ЗА МОБИЛНОСТ

Отворен је конкурс за мобилност студената у сврху студирања на високошколским установама у програмским земљама. Текст конкурса је овде, а у тексту су линкови на пратећа документа.
Конкурс је отворен 7 дана од дана објављивања.Објављено 6. маја 2022.
Априлски рок – резултати испита:
– Економика у хотелијерству
– Пословање рецепције и хотелског домаћинства
– Предузетнички менаџмент у хотелијерству
– Персонални менаџмент у хотелијерству
– Рачуноводство хотелских предузећа
– Технологија хране и пића
– Хотелски менаџмент
– Пословно право (ново)
– Гастрономски менаџмент
– Информатика у хотелијерству
Вежбе (и предавања) на предмету Међународни ланци у хотелијерству ће се одржати у уторак 10. маја са почетком од 13:30 у хотелу Radisson Collection Old Mill Belgrade у Београду, Булевар војводе Мишића 15. Окупљање је 15 минута раније испред хотела.
Обавештење за студенте који уче немачки језик
Поправни колоквијум ће бити у уторак, 10. маја у 8 часова у амфитеатру.
Настава за Немачки језик 2 ће бити у уторак у сали 7:
– хотелијери и ресторатери од 08:30
– гастрономи од 13:00
Студенти који су пријавили испит из предмета Примењена гастрономска естетика код проф. Слободана Чавића за мартовски и априлски рок, требају да донесу одобрене приступне радове и требовање намирница за испит у понедељак 09. маја у 13:30 часова.
Испит из предмета Посластичарство са пекарством 2 код проф. Слободана Чавића, који није био одржан у априлском року, одржаће се у петак, 6. маја у кабинету за посластичарство у 17 часова.
Одобрене теме за израду дипломских радова.
Рок за предају семинарског рада из предмета Информатика у хотелијерству за смерове ресторатерство и хотелијерство истекао је у четвртак 21. априла 2022. у подне. Радови приспели са закашњењем неће бити прихваћени.
УЏБЕНИЦИ
Моле се студенти који нису преузели уџбенике за ову школску годину да то учине.
Жељко Павловић, менаџер ресторана Osteria Mozzarella од његовог оснивања, одржаће предавање по позиву на тему: Основе винске културе и дегустација вина.
Предавање ће бити одржано у четвртак, 21. априла 2022. године у Амфитеатру, са почетком у 14:15 часова.
Позивају се сви заинтересовани студенти да присуствују овом предавању.
Погледајте и на Инстаграму.
Одобрене теме за израду дипломских радова.
Прелиминарни распоред испита за априлски рок је овде. ИМА ИЗМЕНА!
Одобрене теме за израду дипломских радова.
Пријава испита за априлски рок је активирана и траје до четвртка у поноћ. Рок за уплату испита је четвртак до подне. Испитни рок почиње 11. априла.
Студенти који за априлски рок пријављују испит из предмета Примењена гастрономска естетика (кувари) потребно је приступне радове пошаљу на корекцију најкасније до 05. априла 2022. године, а одобрене радове у штампаном облику, као и списак намирница за практичан део испита, донесу предметном наставнику до четвртка 07.04.2022. године у термину консултација.
Распоред за вежбе из предмета Основи гастрономије за другу групу студената (хотелијери и ресторатери) погледајте у делу Студентски кутак/Распоред наставе (кога мрзи да кликће више пута нек кликне овде)
Никола Милић, оснивач, власник и директор Хотелске групације Casa del Mare https://casadelmare.me/ ће одржати предавање у понедељак 28. марта 2022. године, са почетком у 12 часова у амфитеатру Високе хотелијерске школе. Прочитај више…
На ИНТЕРНИ КОНКУРС за избор сарадника – демонстратораза помоћ у настави на основним струковним студијама, може конкурисати студент струковних студија првог или другог степена, који је на студијама првог степена остварио најмање 120 ЕСПБ бодова са укупном просечном оценом најмање 8 (осам)…
Детаље погледајте овде.
Резултати испита одржаних у мартовском року:
– Хотелски менаџмент
– Економика у хотелијерству
– Предузетнички менаџмент у хотелијерству
– Изградња и опремање хотелских објеката
– Информатика у хотелијерству
– Масовна исхрана
– Персонални менаџмент у хотелијерству
– Пословање рецепције и хотелског домаћинства
– Пословно право
– Рачуноводство хотелских предузећа
– Технологија хране и пића
– Гастрономски менаџмент
У четвртак (24. марта) неће бити предавања/вежби/консултација код проф. Ане Калушевић тако да ће предавање из Гастрономије 2 почети у 14:15 (уместо Исхране).
Подела уџбеника за ШЕСТИ семестар је у среду, 23. марта.
– Гастрономи од 12:00 до 12:45
– Ресторатери од 12:00 до 12:45
– Хотелијери од 13:00 до 13:45
НАПОМЕНЕ:
– понесите индекс и торбу/ранац
– немојте долазити ван термина
Гостовање колеге Здравка Штрпца, који ће у кабинету за гастрономију представити основне технике рада у молекуларној гастрономији, биће одржано у понедељак 21. марта 2022. у терминима вежби група К1 и К2.
Позивамо све колеге из група К3, К4 и К5, уколико желе да учествују у вежби, да се јаве на мејл адресу mladen.prsic@vhs.edu.rs како би направили адекватне групе а да не реметимо Ваша предавања.
Распоред испита за другу недељу мартовског рока је овде – измењено.
Подела уџбеника за ЧЕТВРТИ семестар је у среду, 16. марта.
– Гастрономи од 12:30 до 13:15
– Хотелијери од 13:15 до 14:00
– Ресторатери од 13:15 до 14:00
НАПОМЕНЕ:
– понесите индекс и торбу/ранац
– немојте долазити ван термина
Распоред испита за прву недељу мартовског рока је овде – има измена!
Одобрене теме за израду дипломских радова.
Поправни колоквијуми из предмета Руски језик 1, 3 и 5 одржаће се у четвртак, 10. марта у амфитеатру од 12:30 часова.
Колоквијум из предмета Гастрономија 2 ће бити у петак у 13:00 у амфитеатру
МАРТОВСКИ ИСПИТНИ РОК
Пријава испита за МАРТОВСКИ испитни рок почела је у 7. марта (у 18 часова) а завршиће се у среду (9.марта у поноћ). Молимо студенте да, пре пријављивања прочитају упутство и обавезно обрате пажњу на следеће:
– Немојте пријављивати испит за који немате услов за полагање (на пример немате 30 ЕСПБ)
– Немојте пријављивати повезане предмете преко реда (на пример Енглески 3 а нисте положили Енглески 2)
– Немојте пријављивати два повезана предмета у истом року (на пример Енглески 2 и Енглески 3)
– Студенти који се финансирају из буџета не плаћају пријаву испита
– Самофинансирајући студенти плаћају пријаву испита (један испит је 1000 динара, ако се пријављује више сабрати и уплатити једном уплатницом) ВАЖНО: Рок за уплату је 9. март до подне.
САВЕТИ:
– Што пре проверите да ли имате испите у понуди. Ко није оверио зимски семестар или дугује за школарину неће моћи да пријављује испите.
– Пријавите само оне испите на које желите да изађете. Неизлазак на пријављени испит се негативно бодује при рангирању за буџет.
– Када испите пријавите, проверите на е-сервису да ли су стварно пријављени.
НАПОМЕНА:
У испитним роковима који су у време одржавања наставе не могу да се пријављују испити из предмета из којих се изводи настава. На пример, у летњем семестру не може да се полаже Енглески 2, Социологија, Организација и слично.
Немачки језик 2 ће се ове недеље одржати у уторак (8. марта):
– Хотелијери у 08:00 (сала 7)
– Гастрономи са парним бројем индекса у 08:00 (сала 7)
– Гастрономи са непарним бројем индекса у 13:15 (сала2)
– Ресторатери у 13:15 (сала 2)
Поправни колоквијум из Руског одржаће се у четвртак 10. марта. Ко жели да полаже мора да се пријави овде.
ИЗМЕНА У РАСПОРЕДУ НАСТАВЕ
ПОСЛОВНА ПСИХОЛОГИЈА ће бити понедељком од 12:30 у сали 5.
Обавештавају се студенти да ће Стана Ђуран, генерални директор хотела Courtyard Belgrade City Center Hotel одржати предавање у четвртак 10.3.2022. године, са почетком у 11 часова у одсеку Висока хотелијерска школа, у Сали 7.
Стана Ђуран је започела своју каријеру у хотелу Courtyard Belgrade City Center Hotel на позицији менаџера рецепције. Након две године унапређена је на позицију менаџера операција, а после додатне две године добила је прилику да управља хотелом као менаџер хотела. Прошле године и званично је постала генерални менаџер.
Претходно је радила у хотелу Jump Inn као агент рецепције, а затим је својим радом и трудом дошла до позиције менаџера рецепције.
Свој први контакт са компанијом Marriott International имала је 2012. године у САД, у хотелу Fairfax Marriott у којем је радила на позицијама агента рецепције и координатора продаје
Студенти који за мартовски рок пријављују испит из предмета Примењена гастрономска естетика (кувари) потребно је да одобрене радове у штампаном облику, као и списак намирница за практичан део испита, донесу предметном наставнику до петка 11. 03. 2022. године у термину консултација.
Поправни колоквијум из Француског одржаће се у уторак 8. марта од 13:15 часова у сали 7. Ко жели да полаже мора да пошаље мејл професорки у коме треба да напише који француски и који колоквијум полаже. Пријављивање је могуће до 7. марта у подне.
Поправни колоквијум из Немачког (1, 3 и 5) одржаће се у уторак 1. марта од 08:30 часова у сали 7
Подела уџбеника за ДРУГИ семестар ће бити у уторак (1. марта) по следећем распореду:
– Хотелијери од 10:45 до 11:30 (пре наставе)
– Гастрономи са непарним индексима од 11:45 до 12:30 (после наставе)
– Гастрономи са парним индексима од 13:30 до 14:15 (пре наставе)
– Ресторатери од 12:45 до 13:15 (после наставе)
НАПОМЕНЕ:
– понесите индекс
– немојте долазити ван термина
Смернице за израду семинарског рада за студенте 2. године смерова хотелијерство и ресторатерство из предмета Информатика у хотелијерству, као и рок за његову предају доступни су на страници предмета. НЕЋЕ СЕ ТОЛЕРИСАТИ НИ МИНИМАЛНО КАШЊЕЊЕ, ПА ПОШТУЈТЕ НАЗНАЧЕНИ РОК.
Поправни колоквијум из предмета Пословни енглески језик 1 и Пословни енглески језик 3 код проф. Јоване Николић одржаће се у среду 2. марта од 08:00 часова у амфитеатру.
Поправни колоквијум из предмета Технологија хране и пића је у понедељак, 28. фебруара у амфитеатру. Понесите калкулатор. Ко излази на један (или први или други) колоквијум полаже у 13:00 часова а ко хоће оба полаже у 13:45.
Одобрене теме за израду дипломских радова.
Бесплатна обука за рад у програму Microsoft Excel
Прочитајте детаљније овде.

Одобрене теме за израду дипломских радова.
НАКНАДНА ОВЕРА СЕМЕСТРА
Студенти који су пропустили претходне термине за оверу семестра могу то учинити у уторак и среду (22. и 23. фебруара).
Овера је ОБАВЕЗНА за све студенте прве, друге и треће године.
Услови за оверу:
– Прикупљени потписи са предавања
– Извршене уплате за школарину (да се новембарска, децембарска и јануарска рата виде на е-сервису).
Накнадна овера се врши на шалтеру студентске службе у уторак и среду (22. и 23. фебруара) од 09 до 13 часова.
Студенти треба да донесу индекс и доказ о уплати 1.000,00 динара. У позив на број, после индекса, написати слово Т (на пример HB106-2019-T).
Упутство за израду завршног рада погледајте овде.
Одобрене теме за израду дипломских радова.
ПОНИШТАВАЊЕ ПРИЈАВА ЗА ИСПИТЕ
детаље прочитајте овде.
ОВЕРА СЕМЕСТРА
Овера је ОБАВЕЗНА за све студенте прве, друге и треће године.
Услови за оверу:
– Прикупљени потписи са предавања
– Извршене уплате за школарину (да се новембарска и децембарска рата виде на е-сервису).
Овера се врши на шалтеру студентске службе по следећем распореду:
– Гастрономи 10. јануара од 9 до 13 часова;
– Хотелијери 11. јануара од 9 до 13 часова и
– Ресторатери 12. јануара од 9 до 11 часова.
Студенти треба да донесу индекс и доказ о уплати 1000 динара. У позив на број, после индекса, написати слово Т (на пример HB106-2019-T).