О упису АПСОЛВЕНАТА погледајте овде.
УПИС У ПРВУ ГОДИНУ у трећем уписном року
Шта је све потребно за упис (у четвртак, 1. октобра) погледајте овде. Упис се врши на основу Коначне ранг листе.
Листа са укупним бодовима (школа + пријемни) у трећем уписном року.
Погледајте листу и евентуални приговор упутите одмах на имејл upis@vhs.edu.rs (пре него што објавимо ранг листу).
Закључен је пријем докумената у трећем уписном року. Полагање пријемног испита је у понедељак, 28. септембра у 09:00 часова.
ТРЕЋИ УПИСНИ РОК
Имајући у виду да нису попуњена сва места за упис на прву годину студија одлучено је да се омогући још један уписни рок. Ко жели да конкурише може да поднесе пријаву у четвртак или петак (24. или 25. септембра) у времену од 9 до 13 часова.
Уколико је неко био спречен да дође у термину уписа може то урадити у понедељак, 21. септембра од 9 до 13 часова.
Шта је све потребно за упис (у четвртак, 10. септембра) погледајте овде.
КОНАЧНЕ РАНГ ЛИСТЕ
Коначну ранг листу за упис у прву годину основних струковних студија погледајте овде.
Коначну ранг листу за кандидате који су конкурисали по посебним мерама Владе републике Србије о упису држављана Србије који су средњу школу завршили у иностранству погледајте овде.
Кандидат са бројем пријаве 313 указао је на пропуст приликом обрачуна бодова из средње школе (није му урачуната четврта година, просек 4,07). Грешка је исправљена на Коначној ранг листи .
Шта је све потребно за упис погледајте овде.
Подсећамо вас на рокове објављене у конкурсу и информатору:
Улагање приговора на Јединствену ранг листу – 7. септембар од 10 до 12 часова
(приговор се подноси руководиоцу одсека Висока хотелијерска школа)
Жалба председнику Академије – 8. септембар до 10 до 12 часова
(жалба се подноси уколико нисте задовољни одговором на приговор)
Решење по жалби председника Академије – 8. септембар у 14 часова
Коначна ранг листа – 9. септембар
Упис – 10. септембар од 9 до 14 часова
ЈЕДИНСТВЕНE РАНГ ЛИСТE
У складу са роковима наведеним у конкурсу објављујемо јединствену ранг листу кандидата који су конкурисали у другом уписном року.
Сви кандидати су стекли услов за упис.
Кандидати који су приликом предаје конкурсне документације назначили да желе да конкуришу по посебним мерама Владе Републике Србије уписани су у првом уписном року изузев држављана Србије који су ове године стекли инострану школску диплому и којима је упис у другом уписном року. Обједињена листа тих кандидата је овде.
Листа са укупним бодовима (школа + пријемни)
Погледајте листу и евентуални приговор упутите одмах (пре него што објавимо ранг листу).
Решења тестова рађених 4. септембра:
– Енглески језик
– Француски језик
– Руски језик
Решења тестова рађених 3. септембра:
– Услуживање
– Агенцијско-хотелијерско пословање
– Географија
– Социологија
– Куварство
– Општа информисаност
Пријемни испити
Пријемни испити су 3. и 4. септембра са почетком у 9 часова. Молимо кандидате да дођу 10 минута раније.
У четвртак се полажу тестови који доносе 20 и 10 поена а у петак је тест из језика који носи 30 поена.
Проверите податке из конкурсне документације у овој табели.
ДРУГИ УПИСНИ РОК
Пријем докумената за упис у прву годину студија обавиће се 31. августа и 1. септембра у времену од 9 до 15 часова. Шта се све подноси погледајте овде.
Одсек Висока хотелијерска школа, школске 2020/2021. године, у другом уписном року, уписује на студије првог степена-основне струковне студије, у статусу студента који плаћају школарину, следећи број студената:
- Хотелијерство – 50 студената
- Ресторатерство – 33 студента
- Гастрономија – 17 студената
У статусу студента чије се школовање финансира из буџета Републике Србије, на основу посебних мера уписа, школа уписује једног студента држављанина Републике Србије који је у школској 2019/2020. години завршио средњу школу у иностранству.
Комплетан текст конкурса погледајте овде.
Мерила за упис и шта се све полаже погледајте на крају ове стране.
Упис студената у првом уписном року је завршен.
Предаја докумената на Конкурс за други уписни рок је 31. августа и 1. септембра 2020.
КОНАЧНЕ РАНГ ЛИСТЕ
– Хотелијерство
– Ресторатерство
– Гастрономија
Афирмативне мере уписа:
– Особе са инвалидитетом
– Припадници ромске националне мањине
Детаљно упутство за упис погледајте овде.
На захтев многобројних кандидата објављујемо радне листе које ће бити преточене у Коначне ранг листе у понедељак, 6 јула, у складу са роковима наведеним у Конкурсу за упис.
Хотелијерство
Ресторатерство
Гастрономија
У односу на претходно објављене Јединствене ранг листе дошло је до промене само на листи Хотелијерство због оправданог приговора на грешку у збиру који је већ објашњен.
Обавештавамо кандидате да, како је и очекивано, није било жалби председнику Академије.
По пропозицијама Конкурса за упис, на негативан одговор по приговору на јединствену ранг листу може да се уложи жалба председнику Академије 4. јула до 10 часова. Обзиром да није било одбијених приговора не очекујемо жалбе тако да ранг листа може бити објављена пре рока датог у Конкурсу.
Подсећамо кандидате да евентуални приговор на ниже објављене јединствене ранг листе могу да уложе до петка у подне.
Приговор можете уложити путем имејла на адресу upis@vhs.edu.rs
До сада је стигао само један оправдан приговор на листу за Хотелијерство кандидата са бројем пријаве 051 коме није добро обрачунат просек из средње школе (објављено је 20,90 а треба да буде (3,53+3,56+ 3,36+3,64 =14,09×2=28,18). Због овога није тачан ни укупан број поена те уместо 78,90 треба да стоји 86,18.
ЈЕДИНСТВЕНЕ РАНГ ЛИСТЕ:
– Хотелијерство
– Ресторатерство
– Гастрономија
Афирмативне мере уписа:
– Особе са инвалидитетом
– Припадници ромске националне мањине
Погледајте нове табеле са укупним поенима:
– Хотелијерство
– Ресторатерство
– Гастрономија
Резултати тестова рађених 30. јуна су у овој табели.
РЕШЕЊА тестова за други дан полагања:
Тест 01 – Енглески језик
Тест 02 – Француски језик
Тест 03 – Немачки језик
Тест 04 – Руски језик
(тачни одговори означени су црвеном бојом)
Резултати тестова рађених 29. јуна су у овој табели.
РАСПОРЕД ПОЛАГАЊА ПРИЈЕМНОГ за уторак, 30. јун
(дођите пред школу до 08:40)
На испит понети:
– Заштитну маску;
– Личну карту (пасош);
– Потврду о конкурисању;
– Доказ о уплати трошкова конкурса (ко није донео у понедељак);
– Хемијску оловку (бар две)
Немојте се збијати пред улазом у школу. У школу ћете улазити када прозову вашу групу и до учионице ћете се кретати у колони држећи бар два корака растојања.
ЕНГЛЕСКИ ЈЕЗИК:
– од пријаве 001 до 105 – Амфитеатар
– од пријаве 106 до 162 – Сала 1
– од пријаве 163 до 191 – Сала 2
– од пријаве 192 до 214 – Сала 3
– од пријаве 215 до 222- Сала 4
– од пријаве 223 до 283 – Сала 7
ФРАНЦУСКИ ЈЕЗИК: – Сала 4
НЕМАЧКИ ЈЕЗИК: – Сала 4
РУСКИ ЈЕЗИК: – Сала 4
РЕШЕЊА тестова за први дан полагања:
Тест 05 – Услуживање
Тест 06 – Агенцијско-хотелијерско пословање
Тест 07 – Географија
Тест 08 – Социологија
Тест 09 – Основи економије
Тест 10 – Куварство
Тест 11 – Општа информисаност
(тачни одговори означени су црвеном бојом)
Уколико још увек нисте проверили податке учините то одмах! Кликните овде.
РАСПОРЕД ПОЛАГАЊА ПРИЈЕМНОГ за понедељак, 29. јун
(дођите пред школу до 08:40)
На испит понети:
– Заштитну маску;
– Личну карту (пасош);
– Потврду о конкурисању;
– Доказ о уплати трошкова конкурса;
– Хемијску оловку (бар две)
Немојте се збијати пред улазом у школу. У школу ћете улазити када прозову вашу групу и до учионице ћете се кретати у колони држећи бар два корака растојања.
ХОТЕЛИЈЕРСТВО:
– Агенцијско-хотелијерско пословање (амфитеатар, први спрат)
– Социологија (амфитеатар, први спрат)
– Основи Економије (сала 4, други спрат)
– Географија (амфитеатар, први спрат)
РЕСТОРАТЕРСТВО:
– Услуживање (сала 3, приземље)
– Социологија (сала 4, други спрат)
– Географија (сала 4, други спрат)
ГАСТРОНОМИЈА:
– Куварство (сала 1, приземље) од пријаве 001 до 129
– Куварство (сала 2, приземље) од пријаве 130 до 175
– Куварство (сала 7, други спрат) од пријаве 176 до 281
Уколико се уведу обавезујуће превентивне мере па наведени распоред не буде у складу са њима, вероватно ће се полагати у два термина.
Предаја документације на конкурс за упис у прву годину је завршена.
Полагање пријемних је у понедељак и уторак (29. и 30. јуна) са почетком у 09:00 часова. Потребно је доћи у школу бар 20 минута раније јер кад почне тест улазак у учионицу неће бити могућ.
У табели са подацима објављеној у петак било је неколико грешака које су исправљене. Нову табелу погледајте овде. Уколико до сада нисте, бавезно проверите објављене податке.
Текст Конкурса за упис на прву годину студија школске 2020/2021. године који се односи на одсек Високе хотелијерске школе погледајте овде.
Детаљно упутство за подношење документације погледајте овде.
Висока хотелијерска школа акредитовала је три студијска програма на које ће уписати студенте за предстојећу школску годину. Дозвољени број студената по студијском програму је следећи:
- ХОТЕЛИЈЕРСТВО – 150 студената
- РЕСТОРАТЕРСТВО – 60 студената
- ГАСТРОНОМИЈА – 150 студената
Влада Републике Србије донеће Одлуку о броју студената који се финансирају из буџета Републике Србије што ћемо објавити по доношењу.
Пријем докумената за конкурс за упис обавиће се 24, 25. и 26. ЈУНА. од 09 до 15 часова.
ПРИЈЕМНИ ИСПИТИ ЗА УПИС
Кандидати полажу ТРИ испита.
До питања за припрему пријемних испита можете доћи кликом назив предмета у доњем тексту.
Први испит је из страног језика (бира се један од четири понуђена), а максималан број бодова је 30.
Други испит зависи од студијског програма за који се конкурише. Максималан број бодова на тесту је 20.
За студијски програм ХОТЕЛИЈЕРСТВО полаже се један од следећа четири:
За студијски програм РЕСТОРАТЕРСТВО полаже се један од следећа четири:
- УСЛУЖИВАЊE (измењено)
- ГЕОГРАФИЈА
- ОСНОВИ ЕКОНОМИЈЕ
- СОЦИОЛОГИЈА
За студијски програм ГАСТРОНОМИЈА обавезно се полаже
ТРЕЋИ испит такође зависи од студијског програма за који се конкурише. Максималан број бодова на овом тесту је 10.
За студијски програм ХОТЕЛИЈЕРСТВО послаже се писмено
За студијски програм РЕСТОРАТЕРСТВО трећи је практични испит из УСЛУЖИВАЊА.
Оцењују се следеће категорије (до 2 бода по свакој):
- лична хигијена са хигијеном рада, приступ и став
- организација и техника радних процеса
- култура опхођења и понашања
- опште вештине на радном месту
- завршни радови и операције
За студијски програм ГАСТРОНОМИЈА последњи је практични испит из КУВАРСТВА.
Оцењују се следеће категорије (до 2 бода по свакој):
- лична хигијена са хигијеном рада, приступ и став
Под приступом и ставом се подразумева како се кандидат односи према радном месту / простору где обавља практични задатак, затим положај тела, однос према алату, намирницама, прелазак на следећу радну операцију. - организација и техника радних процеса
- препознавање животних намирница и њихова примена
- опште вештине на радном месту
- завршни радови и операције
Под завршним радовима и операцијама се подразумева како се кандидат односи према радном месту на коме је претходно обављао радне операције, како је поспремио иза себе намирнице, алате, радне даске и друго посуђе које је користио, хигијенски став и поштовање HACCP. - За практични испит из КУВАРСТВА кандидати треба да понесу униформу. Уколико је немају, школа ће им исту обезбедити за овај испит.
МЕРИЛА ЗА ИЗБОР КАНДИДАТА
Избор кандидата врши се на основу следећих мерила:
I Општег успеха из средње школе кojи се вреднује и израчунава у бодовима, на следећи начин:
Саберу се просечне оцене за сваки разред (које су наведене на сваком сведочанству) и добијени збир се помножи са два.
Уколико је на сведочанству просечна оцена написана са више децимала, врши се заокруживање на две децимале.
По овом основу кандидат може остварити најмање 12 а највише 40 бодова.
II Успеха на пријемном испиту кojи се вреднује у бодовима оствареним решавањем три теста:
– за тест из страног језика од 0 до 30 бодова,
– за други изборни предмет од 0 до 20 бодова и
– за практични испит или тест информисаности од 0 до 10 бодова.
По овом основу кандидат може остварити највише 60 бодова.
Кандидат који је као ученик завршног разреда средње школе освојио једно од прва три појединачна места на Републичком такмичењу које организује Министарство просвете или на међународном такмичењу, не полаже пријемни испит из тог предмета и за њега добија максимални број бодова.
На основу наведених мерила добија се укупан број бодова (највише 100) који служи као критеријум за формирање РАНГ ЛИСТЕ кандидата.