Упис у прву годину студија школске 2021/2022.

Event Description

Практично образовање за твоју сигурну будућност

Почело је распитивање везано за упис на високе школе тако да смо за вас припремили све информације за које сматрамо да су неопходне. У овом тренутку још није све познато (детаљи конкурса, број буџетских места, термини за пријемни и сл.) али ће бити додато чим се донесу одговарајуће одлуке.
По члану 98. став 3 Закона о Високом образовању, Конкурс за упис у прву годину студија се објављује најкасније четири месеца пре почетка школске године, односно 1. јуна. По члану 99. став 3 поменутог Закона, одлуку о броју студената за упис у прву годину студијског програма који се финансира из буџета доноси Влада Републике Србије, најкасније месец дана пре расписивања конкурса, односно 1. маја.

На овом сајту можете наћи све битне информације о Високој хотелијерској школи, предлажемо да их погледате како бисте стекли ширу слику о школи у којој ћете, надамо се, провести наредне три незаборавне године. Питања има много, преузмите доње брошуре јер се у њима налазе одговори на најчешће постављана питања. Пажљиво погледајте све материјале јер све је важно.

ОТВОРЕНА ВРАТА

Уколико желите да дођете у просторије Високе хотелијерске школе то можете учинити средом. Тада ћете моћи да са неким од наших професора обиђете школу и питате све што вас занима. Због епидемиолошких мера неопходно је да се најавите када бисте дошли на отворена врата на upis@vhs.edu.rs, након чега ћете благовремено бити обавештени о сатници обиласка.

Будућим кандидатима нудимо и пет термина за онлајн контакт када ће имати прилику да постављају питања професорима гастрономије, ресторатерства и хотелијерства, као и професорима других предмета. Састанци ће бити организовани преко апликације Зум (Zoom), а термини и линк за приступ су:

  • четвртак, 15. април 2021. године од 16 до 17 часова 
  • четвртак 13. мај 2021.  године, од 16 до 17 часова
  • четвртак 27. мај 2021. године, од 16 до 17 часова,  линк https://us02web.zoom.us/j/88362187073 
  • четвртак 03. јун 2021. године, од 16 до 17 часова 
  • четвртак 10. јун 2021. године, од 16 до 17 часова 

ЗАШТО ВИСОКА ХОТЕЛИЈЕРСКА?

Иван Виторовић, директор компаније „Мона хотел менаџмент“, говори о томе шта је важно  приликом доношења одлуке избору будућег образовања. Погледајте видео запис.

  
УСЛОВ ЗА УПИС 
На студијске програме Хотелијерство, Ресторатерство и Гастрономија:

  • завршена средња школа и
  • пријемни испит.

Укупан број студената који могу да упишу прву годину студија дефинисан је за сваки студијски програм:
• за Хотелијерство 150 студената
• за Ресторатерство 60 студената
• за Гастрономију 150 студената

На сваком од три студијска програма моћи ће да се упишу и студенти чија ће се школарина плаћати из буџета Републике Србије. Тачан број ових места одређује Влада у горе поменутим роковима.

Неопходна документа за пријављивање на конкурс
За пријављивање на конкурс потребна су следећа документа (оригинали и неоверене фотокопије):
• важећи извод из матичне књиге рођених;
сведочанства за сваки разред завршене средње школе;
диплому о положеном завршном (матурском) испиту.
• дипломе са републичког или међународног такмичења за кандидате који су као ученици трећег или четвртог разреда средње школе освојили једно од прве три награде из предмета који се полаже на пријемном испиту

Оригинална документа се достављају на увид а фотокопије задржава Школа (и не враћа их!).
Поред ових докумената, кандидат прилаже попуњену ПРИЈАВУ на конкурс коју набавља у Школи.
Кандидат мора да достави на увид и ЛИЧНУ КАРТУ (не треба копија исте) на дан предаје документације.
Уколико конкурише по основу посебних мера уписа, кандидат мора да достави адекватна документа а шта је све потребно објавићемо ускоро.

ПРИЈЕМНИ ИСПИТИ ЗА УПИС

Кандидати полажу ТРИ испита.
До питања за припрему пријемних испита можете доћи кликом назив предмета у доњем тексту.
Први испит је из страног језика (бира се један од четири понуђена), а максималан број бодова је 30.

Други испит зависи од студијског програма за који се конкурише. Максималан број бодова на тесту је 20.

За студијски програм ХОТЕЛИЈЕРСТВО полаже се један од следећа четири:

За студијски програм РЕСТОРАТЕРСТВО полаже се један од следећа четири:

За студијски програм ГАСТРОНОМИЈА обавезно се полаже

ТРЕЋИ испит такође зависи од студијског програма за који се конкурише. Максималан број бодова на овом тесту је 10.

За студијски програм ХОТЕЛИЈЕРСТВО послаже се писмено

За студијски програм РЕСТОРАТЕРСТВО трећи је практични испит из УСЛУЖИВАЊА.
Оцењују се следеће категорије (до 2 бода по свакој):

  • лична хигијена са хигијеном рада, приступ и став
  • организација и техника радних процеса
  • култура опхођења и понашања
  • опште вештине на радном месту
  • завршни радови и операције

За студијски програм ГАСТРОНОМИЈА последњи је практични испит из КУВАРСТВА.
Оцењују се следеће категорије (до 2 бода по свакој):

  • лична хигијена са хигијеном рада, приступ и став
    Под приступом и ставом се подразумева како се кандидат односи према радном месту / простору где обавља практични задатак, затим положај тела, однос према алату, намирницама, прелазак на следећу радну операцију.
  • организација и техника радних процеса
  • препознавање животних намирница и њихова примена
  • опште вештине на радном месту
  • завршни радови и операције
    Под завршним радовима и операцијама се подразумева како се кандидат односи према радном месту на коме је претходно обављао радне операције, како је поспремио иза себе намирнице, алате, радне даске и друго посуђе које је користио, хигијенски став и поштовање HACCP.

За практични испит из КУВАРСТВА кандидати треба да понесу униформу. Уколико је немају, школа ће им исту обезбедити за овај испит.

МЕРИЛА ЗА ФОРМИРАЊЕ РАНГ ЛИСТЕ КАНДИДАТА

Избор кандидата врши се на основу следећих мерила:

I – Општег успеха из средње школе кojи се вреднује и израчунава у бодовима, на следећи начин:
Саберу се просечне оцене за сваки разред (које су наведене на сваком сведочанству) и добијени збир се помножи са два.
Уколико је на сведочанству просечна оцена написана са више децимала, врши се заокруживање на две децимале.
По овом основу кандидат може остварити најмање 12 а највише 40 бодова.

II – Успеха на пријемном испиту кojи се вреднује у бодовима оствареним решавањем три теста:
– за тест из страног језика од 0 до 30 бодова,
– за други изборни предмет од 0 до 20 бодова и
– за практични испит или тест информисаности од 0 до 10 бодова.
По овом основу кандидат може остварити највише 60 бодова.
Кандидат који је као ученик завршног разреда средње школе освојио једно од прва три појединачна места на Републичком такмичењу које организује Министарство просвете или на међународном такмичењу, не полаже пријемни испит из тог предмета и за њега добија максимални број бодова.

На основу наведених мерила добија се укупан број бодова (највише 100) који служи као критеријум за формирање РАНГ ЛИСТЕ кандидата. Ранг листа је сложена по броју остварених бодова, од највећег до најмањег, тако да ће се на првом месту наћи кандидат који је по поменутим мерилима остварио највећи број бодова.

Built Process