Упис на студије у Високој хотелијерској школи

Упис на студије у Високој хотелијерској школи
 • 3 марта, 2022
 • 09:00 AM to  03:00 PM
 • Кнеза Вишеслава 70

Event Description

Све о упису у школску 2024/2025. годину погледајте на страници upis.vhs.edu.rs

 


Текст на овој страни је од уписа у школску 2022/2023. годину


ПРОЗИВКА

У четвртак, 7. јула, у 15 часова истиче рок за упис у првом уписном року. Тек тада ћемо видети да ли су попуњена сва места по Коначној ранг листи. Ако буде (а биће) непопуњених места прибећи ће се такозваној прозивци кандидата. Било је више питања везаних за прозивку па дајемо кратко појашњење.

У четвртак у 15:15 часова, у амфитеатру школе, саопштиће се број евентуално слободних места за упис на буџет за сваки студијски програм. По редоследу са Коначне ранг листе прозиваће се кандидати испод „црте“ за буџет док се буџет за тај студијски програм не попуни.

Прозивка за посебне мере уписа се неће вршити јер су се првопласирани кандидати уписали.

Затим ће се прозивати кандидати испод „црте“ за самофинансирање док се број места за тај статус не попуни. Потом ће се неуписаним а присутним кандидатима, у складу да Конкурсом, понудити да упишу Хотелијерство.

Свако ко на прозивци прихвати понуђено добиће упутства за упис и то може да обави у петак од 9 до 12 часова.


Ради боље организације и смањења гужве упис је организован по студијским програмима на следећи начин:
ГАСТРОНОМИЈА – уторак, 5. јул
ХОТЕЛИЈЕРСТВО – среда, 6. јул
РЕСТОРАТЕРСТВО – четвртак, 7. јул

Упис је од 9 до 15 часова али вас молимо да не чекате последњи час јер је потребно време да се попуне обрасци. Молимо вас да запамтите број пријаве и место на Коначној ранг листи.

ПРОЧИТАЈТЕ ПАЖЉИВО ШТА ЈЕ СВЕ ПОТРЕБНО ЗА УПИС у тексту испод.


КОНАЧНА РАНГ ЛИСТА:

Гастрономија
Ресторатерство
Хотелијерство
Посебне мере уписа
– Особе са инвалидитетом
– Припадници ромске националне мањине


На Коначној ранг листи ће бити наведени кандидати који су стекли услов за упис у прву годину студија. Али Коначна ранг листа није једини услов за упис. Кандидат (или неко у његово име) мора да дође и упише се у терминима који су оглашени у конкурсу. Ако не дође сматра се да је одустао од уписа и његово место ће бити понуђено на прозивци другим кандидатима по редоследу са листе. Ако кандидат дође, али не приложи свe што је неопходно за упис (наведено је у тексту испод) такође неће моћи да се упише. Ако је кандидат стекао право на упис на терет буџета, али је то право већ искористио на некој другој школи, моћи ће да се упише само као самофинансирајући студент. Свако неуписивање оставља празно место на Коначној листи за упис па ће се та упражњена места понудити кандидатима на прозивци (7. јула у 15 часова).

ШТА ЈЕ СВЕ ПОТРЕБНО ЗА УПИС У ПРВУ ГОДИНУ На упис не мора да се дође лично, али особа која долази мора да понесе и зна све што је неопходно за упис. Шта треба донети у школу на дан уписа:

1.) Оригинална документа (остају у школи)

 • Извод из матичне књиге рођених (вади се у Општини, за потребе уписа на факултет не плаћа се такса)
 • Уверење о држављанству не старије од шест месеци (подносе само држављани Републике Србије, вади се у Општини, а за потребе уписа на факултет не плаћа се такса)
 • Сведочанство за сваку годину завршене средње школе
 • Диплому о завршеној средњој школи (у трогодишњем или четворогодишњем трајању)

ВАЖНО! Оригинална докумета остају у школи па је важно да направите оверене копије истих (за потребе конкурисања за смештај у студентски дом, запослења и слично). 2.) Две идентичне фотографије

Понесите две фотографије ширине 35 и висине 45 милиметара (или 3,5 х 4,5 cm). Фотографија за јавну исправу мора испуњавати следеће услове: Врх главе (косе) је 3 милиметра од горње ивице фотографије а висина главе (од врха главе до врха браде) је од 32 до 36 милиметара. Напомена (нарочито за девојке): немојте доносити „уметничке“ фотографије са матурске вечери или сличних прослава.
А у школи ћете добити остало:

3.) Индекс

4.) Два обрасца ШВ20 Напомена: Не купујте индекс у књижари, морате га узети у школи.

5.) Изјава о коришћењу података о личности – добија се у школи (шта подразумева коришћење података погледајте овде);

6.) ЗПУ чланарина (Здравствено потпорно удружење студената Београда) – плаћа се у школи 400 динара у готовини (ПРИПРЕМИТЕ ТАЧАН ИЗНОС!).

7.) Други страни језик Приликом уписа студент бира други страни језик. Енглески језик је обавезан за све (предмет се зове Пословни енглески језик) а други језик се бира између немачког, руског или француског језика. Изборни језик је почетни, не захтева предзнање.

8.) Сви студенти приликом уписа склапају Уговор о студирању

9.) Студенти који ће бити на буџету потписују Изјаву о томе да до сада нису били на буџету

10.) Студенти који плаћају школарину  доносе и

 • Доказ о уплати прве рате школарине а

Школарина може да се плаћа на три начина која бира студент:

 1. У целости на дан уписа
 2. У две једнаке рате (прва рата на дан уписа а друга до 1. фебруара 2023.)
 3. На више рата (прва рата 40% школарина на дан уписа а остатак у 6 једнаких месечних рата почев од новембра 2022. закључно са априлом 2023.)

ВАЖНО!!! Уплата се врши на рачун Академије струковних студија Београд али се разлкјује сваки одсек. За одсек Висока хотелијерска школа налог треба попунири овако: Поље ПОЗИВ на број (одобрење) не сме да се погреши.

Приликом конкурса неколико кандидата је импровизовало и њихове уплате нису евидентиране. Ако нисте сачували пример за уплату који сте добили приликом конкурисања потражите свој број у овој табели.  

ИНДЕКСИ остају у школи до почетка школске године а студенти ће добити Уверење да су уписани у школску 2022/2023. годину.  


Током четвртка и петка, до планираног рока, достављено је неколико захтева за увид у тестове ради провере поена и по том питању измена нема. Међутим, по питању редоследа на листи има измена. Према правилима конкурса, ако више кандидата има једнак укупан број бодова тада предност за упис има кандидат који је остварио више бодова на пријемном испиту. Ако је и тај број једнак, предност за упис има кандидат који је остварио бољу просечну оцену у четвртом разреду средње школе (и тако даље). По овом основу је примљен и уважен приговор кандидата са бројем пријаве 273. Комисија је поново обрадила листе и објављује кориговане верзије. Код кандидата са истим бројем поена је осенчена ћелија на основу које је утврђена предност на листи.

ПРЕЛИМИНАРНА РАНГ ЛИСТА: – Гастрономија – Ресторатерство – Хотелијерство Посебне мере уписа – Особе са инвалидитетом (није било измена) – Припадници ромске националне мањине

Евентуалне жалбе ће се примати путем мејла danijela.pecarski@assb.edu.rs сутра (субота 2. јун) до 10 часова.

ЈЕДИНСТВЕНА РАНГ ЛИСТА: – Гастрономија – Ресторатерство – Хотелијерство Посебне мере уписа: – Особе са инвалидитетом – Припадници ромске националне мањине Уколико је неко претходних дана пропустио да погледа табелу са поенима, па тек сада уочи неку грешку, има могућност да упути приговор на Јединствену ранг листу до сутра (1. јула) у подне. Мејл Комисије за упис је upis@vhs.edu.rs. Немојте слати приговоре на друге мејл адресе које проналазите на сајту Академије јер се те службе не баве питањима уписа. Ко жели лично да дође до школе и уложи приговор Комисији може то чинити сутра (1. јула) од 10 до 12 часова.    У четвртак, 30. јуна у 12 часова објавићемо Јединствену ранг листу кандидата. Пре тога је изузетно важно да се исправе све евентуалне грешке у објављеној табели са поенима. Ако до сада нисте, проверите просечне оцене за сваки разред средње школе. Ако има каквих приговора што пре пошаљите на имејл уписне комисије upis@vhs.edu.rs Не рачунајући грешку која се поткрала у првобитној табели где су свим кандидатима који су имали 10, 20 или 30 поена обрисане нуле (па је писало да имају 1, 2 или 3 поена) до сада су пристигли приговори од два кандидата а оба се односе на поене из срење школе. Остварене поене на конкурсу за упис у прву годину погледајте овде. Приговоре упутите што пре на мејл upis@vhs.edu.rs како би се евентуалне исправке унеле пре објављивања ранг листе. ТАЧНИ ОДГОВОРИ НА ТЕСТОВЕ ОД 28. ЈУНА Тест 01 – Енглески језик Тест 02 – Француски језик Тест 03 – Немачки језик Тест 04 – Руски језик Распоред полагања по учионицама за уторак, 28. јун. Испити почињу у 9 часова што значи да треба доћи бар 20 минута раније. Када испит почне нема више уласка!

ЕНГЛЕСКИ ЈЕЗИК: Од броја пријаве 002 до 108 – амфитеатар (први спрат) Од броја пријаве 109 до 174 – сала 1 (приземље) Од броја пријаве 175 до 210 – сала 2 (приземље) Од броја пријаве 211 до 224 – сала 3 (приземље) Од броја пријаве 225 до 295 – сала 7 (други спрат) НЕМАЧКИРУСКИ и ФРАНЦУСКИ – амфитаетар (први спрат)

ПАЖЊА! Било је доста грешака на листићима за одговоре у броју пријаве, зато овако касно објављујемо резултате. Погледајте их овде. Потрудите се да сутра пажљивије попуњавате и слободно погледајте објашњење на овом снимку.


ТАЧНИ ОДГОВОРИ НА ТЕСТОВЕ ОД 27. ЈУНА Тест 05 – Услуживање Тест 06 – Агенцијско-хотелијерско пословање Тест 07 – Географија Тест 08 – Социологија Тест 09 – Основи економије Тест 10 – Куварство Тест 11 – Општа информисаност

Распоред полагања по учионицама за понедељак, 27. јун. Испити почињу у 9 часова што значи да треба доћи бар 20 минута раније. Када испит почне нема више уласка!

КАНДИДАТИ ЗА ГАСТРОНОМИЈУ Тест из куварства је организован у две сале, групе су прављене по броју пријаве: Од броја пријаве 003 до броја 185 – амфитеатар (први спрат) Од броја пријаве 186 до броја 295 – сала 1 (приземље) После овог теста полаже се и практични део у кабинету за гастрономију. КАНДИДАТИ ЗА ХОТЕЛИЈЕРСТВО Сви полажу у сали број 7 на другом спрату. Полаже се изабрани тест и тест из опште информисаности КАНДИДАТИ ЗА РЕСТОРАТЕРСТВО Тест из услуживања је у сали 2 а из Географије и Социологије у сали 3. Обе сале су у приземљу. После овог теста полаже се и практични део у кабинету за ресторатерство.


ЛИСТА КАНДИДАТА ЗА УПИС У ПРВУ ГОДИНУ је овде. Полагање пријемних испита је у понедељак и уторак (27. и 28. јуна) од 9 часова. Дођите бар 20 минута раније! Распореде по учионицама ћемо објавити сутра.


  Драги будући студенти, Академија струковних студија Београд објавила је Конкурс за упис на прву годину студија. Издвојени део који се односи на одсек Висока хотелијерска школа можете погледати овде.   Практично образовање за твоју сигурну будућност На овом сајту можете наћи све битне информације о Високој хотелијерској школи, предлажемо да их погледате како бисте стекли ширу слику о школи у којој ћете, надамо се, провести наредне три незаборавне године. Питања има много, преузмите доње брошуре јер се у њима налазе одговори на најчешће постављана питања. Пажљиво погледајте све материјале јер све је важно.

ЗАШТО ВИСОКА ХОТЕЛИЈЕРСКА? Иван Виторовић, директор компаније „Мона хотел менаџмент“, говори о томе шта је важно  приликом доношења одлуке избору будућег образовања. Погледајте видео запис. УСЛОВ ЗА УПИС  На студијске програме Хотелијерство, Ресторатерство и Гастрономија:

 • завршена средња школа и
 • пријемни испит.

КОНКУРСНА ДОКУМЕНТАЦИЈА Приликом конкурисања у школу треба донети следећа оригинална документа и обичне (неоверене) фотокопије:

 • сва сведочанства из средње школе
 • диплому из средње школе
 • извод из матичне књиге рођених
 • уверење о држављанству

Оригинална документа се дају на увид а фотокопије задржава школа и не враћа их. Поред наведених докумената кандидат прилаже и Пријаву на конкурс. Овај образац се набавља у школи на дан предаје документације. У пријави кандидат бира студијски програм за који конкурише као и предмете које жели да полаже на пријемном испиту. Кандидат не мора лично да преда конкурсну документацију, то може учинити друга особа (под условом да зна шта треба да попуни у Пријави). Погледајте детаљни водич за предају докумената и погледајте скраћено упутство (корак-по-корак). Трошкови полагања пријемног испита износе 6000 динара. Важно! Не плаћајте ове трошкове унапред! Приликом предаје конкурснје документације добићете упутство како да попуните налог за уплату, а доказ о уплати кандидат доноси се на полагање пријемног. ВАЖНИ ТЕРМИНИ ЗА КОНКУРС И УПИС

Активност Термини у првом уписном року
Пријављивање кандидата (предаја докумената) 22, 23. и 24. јун од 9-15 часова
Списак пријављених кандидата 25. јун 2022. до 12 часова
Полагање пријемног испита 27. и 28. јун 2022. год.
Јединствена ранг листа 30. јун 2022. г. до 12 часова
Увид у тест и улагање приговора на Јединствену ранг листу Комисији 1. јул 2022. од 10 до12 часова
Одлука Комисије 1. јул 2022. од 12 до 14часова
Жалба председнику Академије 2. јул 2022. до 10 часова
Решење по жалби председника Академије 2. јул 2022.г. од 12 до 14 часова
Коначна ранг листа 4. јул 2022. године
Упис примљених кандидата 05, 06. и 07. јул од 9-15 часова

  СТУДИРАЊЕ НА ТЕРЕТ БУЏЕТА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ Влада Републике Србије за сваку школску годину доноси Одлуку о броју студената који могу бити финансирани на терет буџета. За ову школску годину тај број износи: – 35 места на студијском програму Хотелијерство – 20 места на студијском програму Ресторатерство – 35 места на студијском програму Гастрономија  Поред ових 90 места, по основу посебних мера уписа, Влада је одобрила упис на терет буџета за једну особу са инвалидитетом, једног припадника ромске националности и једног студента држављанина Републике Србије који је у школској 2021/2022. години завршио средњу школу у иностранству. ЦЕНА ШКОЛАРИНЕ ЗА ШКОЛСКУ 2022/2023. ГОДИНУ Студенти који не стекну право студирања на терет буџета плаћају школарину по ценовнику који се примењује од школске 2022/2023. године: Хотелијерство 70.200 динара (115 студената) Ресторатерство 75.000 динара (40 студената) Гастрономија 90.000 динара (115 студената) СМЕШТАЈ У СТУДЕНТСКЕ ДОМОВЕ Студенти прве године конкуришу за смештај у домове почетком септембра. Обавештење прочитајте овде или на интернет страници https://sc.rs/sc/ ПРИЈЕМНИ ИСПИТИ ЗА УПИС Кандидати полажу ТРИ испита. До питања за припрему пријемних испита можете доћи кликом назив предмета у доњем тексту. Први испит је из страног језика (бира се један од четири понуђена), а максималан број бодова је 30.

Други испит зависи од студијског програма за који се конкурише. Максималан број бодова на тесту је 20. За студијски програм ХОТЕЛИЈЕРСТВО полаже се један од следећа четири:

За студијски програм РЕСТОРАТЕРСТВО полаже се један од следећа четири:

За студијски програм ГАСТРОНОМИЈА обавезно се полаже

ТРЕЋИ испит такође зависи од студијског програма за који се конкурише. Максималан број бодова на овом тесту је 10. За студијски програм ХОТЕЛИЈЕРСТВО послаже се писмено

За студијски програм РЕСТОРАТЕРСТВО трећи је практични испит из УСЛУЖИВАЊА. Оцењују се следеће категорије (до 2 бода по свакој):

 • лична хигијена са хигијеном рада, приступ и став
 • организација и техника радних процеса
 • култура опхођења и понашања
 • опште вештине на радном месту
 • завршни радови и операције

За студијски програм ГАСТРОНОМИЈА последњи је практични испит из КУВАРСТВА. Оцењују се следеће категорије (до 2 бода по свакој):

 • лична хигијена са хигијеном рада, приступ и став Под приступом и ставом се подразумева како се кандидат односи према радном месту / простору где обавља практични задатак, затим положај тела, однос према алату, намирницама, прелазак на следећу радну операцију.
 • организација и техника радних процеса
 • препознавање животних намирница и њихова примена
 • опште вештине на радном месту
 • завршни радови и операције Под завршним радовима и операцијама се подразумева како се кандидат односи према радном месту на коме је претходно обављао радне операције, како је поспремио иза себе намирнице, алате, радне даске и друго посуђе које је користио, хигијенски став и поштовање HACCP.

За практични испит из КУВАРСТВА кандидати треба да понесу униформу. Уколико је немају, школа ће им исту обезбедити за овај испит. МЕРИЛА ЗА ФОРМИРАЊЕ РАНГ ЛИСТЕ КАНДИДАТА Избор кандидата врши се на основу следећих мерила: I – Општег успеха из средње школе кojи се вреднује и израчунава у бодовима, на следећи начин: Саберу се просечне оцене за сваки разред (које су наведене на сваком сведочанству) и добијени збир се помножи са два. Уколико је на сведочанству просечна оцена написана са више децимала, врши се заокруживање на две децимале. По овом основу кандидат може остварити најмање 12 а највише 40 бодова. II – Успеха на пријемном испиту кojи се вреднује у бодовима оствареним решавањем три теста: – за тест из страног језика од 0 до 30 бодова, – за други изборни предмет од 0 до 20 бодова и – за практични испит или тест информисаности од 0 до 10 бодова. По овом основу кандидат може остварити највише 60 бодова. Кандидат који је као ученик завршног разреда средње школе освојио једно од прва три појединачна места на Републичком такмичењу које организује Министарство просвете или на међународном такмичењу, не полаже пријемни испит из тог предмета и за њега добија максимални број бодова. На основу наведених мерила добија се укупан број бодова (највише 100) који служи као критеријум за формирање РАНГ ЛИСТЕ кандидата. Ранг листа је сложена по броју остварених бодова, од највећег до најмањег, тако да ће се на првом месту наћи кандидат који је по поменутим мерилима остварио највећи број бодова.

Built Process