ДЕСЕТО ЈУБИЛАРНО СТУДЕНТСКО ТАКМИЧЕЊЕ ЗА НАЈИНОВАТИВНИЈИ ПРЕХРАМБЕНИ ПРОИЗВОД
У петак, 24. јуна 2022. године у организацији Удружења прехрамбених технолога Србије, одржано је десето јубиларно национално студентско такмичење у креирању еко-иновативних прехрамбених производа – Екотрофелија Србија 2022. На такмичењу је учествовало шест тимова студената са три универзитета, већег броја факултета и академија струковних студија, а победнички тим ће учествовати на европском такмичењу Ecotrophelia Europe које се одржава 16. и 17. октобра 2022. године у Паризу.
Наравно, победнички тим је из одсека Висока хотелијерска школа а чине га Стефан Терек, Анастасија Спасојевић, Магдалена Секулић и Нина Синђелић.
Саопштење за медије погледајте овде.
Погледајте гостовање у Јутарњем програму РТС
ОСМО СТУДЕНТСКО ТАКМИЧЕЊЕ ЗА НАЈИНОВАТИВНИЈИ ПРЕХРАМБЕНИ ПРОИЗВОД
У петак, 4. септембра 2020. године у Научно-технолошком парку Београд, у организацији Удружења прехрамбених технолога Србије, одржано је осмо национално студентско такмичење у креирању еко-иновативних прехрамбених производа – Ecotrophelia Србија 2020. На такмичењу су учествовали тимови студената а победнички тим ће учествовати на европском такмичењу Ecotrophelia Europe које се одржава 18. и 19. октобра 2020. године у Паризу.
Прво место освојио је Globee тим са Академије струковних студија Београд (Лука Башић, Матеја Браковић, Богдан Арнаут, Димитрије Коматина), са производом „Globee“ који представља сферични снек производ на бази нуспроизвода прераде воћа, житарица и пчелињих продуката. Друго место освојио је тим Амбасадори здравља са Природно-математичког факултета Универзитета у Крагујевцу, са производом „VegBons“ који представља иновативне гумене бомбоне намењене веганима, као и тим Гастрономи са Академије струковних студија Београд (Жељко Маштраповић и Катарина Младеновић) са производом „Cherry cheese“ који представља сир од сурутке са тропом вишње. Треће место освојио је тим Pastry Pleasure са Академије струковних студија Београд (Вук Гогић и Жељко Саватијевић) са истоименим производом који представља кроасан са брашном од коре наранџе и пуњењем од сувих шљива. Ментори тимова Академије струковних студија Београд су др Ана Калушевић и Данијела Стојановић, професорке у одсеку Високе хотелијерске школе.
„Победници националног такмичења имају сјајну прилику да представе свој производ и пословне идеје на неком од водећих европских сајмова, и сазнају како њихове способности и вештине одговарају потребама тржишта“, изјавио је проф. др Виктор Недовић, Председник Удружења прехрамбених технолога Србије и Председник жирија националног такмичења.
Такмичење се организује у склопу спровођења Стратегије паметне специјализације Републике Србије (4С) чији је један од приоритета „Храна за будућност“, под покровитељством Министарства просвете, науке и технолошког развоја и Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде, као и уз подршку УСАИД-овог Пројекта за конкурентну привреду, Програма Уједињених нација за развој (УНДП) и Научно – технолошког парка Београд, како би се подстакло предузетништво међу студентима и помогао пласман иновативних производа на домаћем и међународном тржишту.
Ово је први велики успех студената Академије струковних студија Београд од њеног оснивања на неком од националних такмичења и велики подстрек за студенте сва три одсека да буду још успешнији и бољи.